Let us pray for the best
Door: Sanne
Blijf op de hoogte en volg Sanne
18 September 2010 | Kenia, Mumias
Ik zit nu in het zonnetje buiten met mijn laptop op mijn schoot en Ik heb het gevoel dat ik na deze week wel naar huis kan gaan. Ik ga nog niet naar huis hoor, maar ik heb al zoveel meegemaakt in het ziekenhuis. Ik zal beginnen met maandag. Het leek wel of vorige week de week van de goede bevallingen was, iedereen poepte er een gezond baby’tje uit en deze week dus niet…. Maandag leek de bevalling goed te gaan, totdat de baby ineens niet meer ademde en blauw ging zien. Dit was erg schrikken, de verpleegkundige legde gelijk het baby’tje aan de zuurstof en het mondje werd uitgezogen, dus dat was de eerste keer dat ik tegen mezelf zei “let’s pray for the best”. Uiteindelijk heeft het baby’tje het gehaald, maar tot aan het einde van de middag was dit nog niet zeker.
En toen was het dinsdag, deze dag hadden we een psychotische vrouw en ze moest nog gaan bevallen. Ze gingen haar vaginaal toucheren en ze was zo bang ze schreeuwde het uit en viel bijna van het bed. Dit was op zich wel een beetje grappig, want het leek echt of ze aan het spacen was. Helaas is het verhaal er achter iets minder leuk want deze vrouw is verkracht en krijgt dus nu een baby’tje. Uiteindelijk is ze aan het einde van de dag bevallen, helaas waren we hier niet bij. Deze dag was er ook vrouw die al thuis was bevallen maar haar placenta kwam er niet uit. In het ziekenhuis hebben ze haar buitenbewustzijn gebracht en haar placenta eruit gehaald. Vera en ik hebben deze dag haar geobserveerd en haar bloeddruk temperatuur genomen. Het is dat wij er waren anders had dus niemand dit gedaan. Op een gegeven moment was ze nog 33 graden en wij, met ons gezonde verstand, vonden dat we moesten gaan handelen. We hebben haar warm ondergedekt en vroegen of ons af of ze ook niet wat bloed zou moeten krijgen , echt zo bizar dat anders met deze vrouw niets werd gedaan. Ze is uiteindelijk bijgekomen en heeft het gered, dus weer een goed einde.
Woensdag hebben we dan eindelijk een keizersnede gezien, de vrouw koos zelf voor de keizersnede dus er was geen haast bij. Ik had niet verwacht dat een keizersnede zo snel klaar was, vooral het hechten duurt erg lang maar de baby was er zo uit. Super leuk om een gezien te hebben, ik hoop er snel weer een te zien maar dat komt vast goed. Wat ik wel echt zo bizar vind is dat hier iedereen (zelfs de artsen en de verpleegkundigen) zijn telefoon aan heeft staan, het lijkt soms wel een kermis met al die muziekjes. In Nederland is dit echt niet toestaan en anders sowieso op ‘stil”. Het gaat zelfs zo ver dat tijdens de keizersnede een telefoon ging, deze werd opgenomen en tijdens het hechten de telefoon tegen de ander zijn oor werd gedaan om te bellen, bizar he!? Vera ik hebben nu ook onze telefoon bij ons maar durven hem nog steeds niet op ‘geluid aan’ te zetten.
En toen was het donderdag misschien nog wel de meest indrukwekkende dag van deze week. Het was erg rustig in de morgen totdat er een vrouw binnen kwam en die erg vaginaal aan het bloeden was. Ze was nog maar 28 weken en had al vijf bevallingen hiervoor gehad waarvan maar één levend kindje. We hoopten echt dat dit niet nog een miskraam zou gaan worden maar zo zag het er wel naar uit. … Op een gegeven moment zagen we een voetje uit haar vagina komen. Dus we dachten : dit is niet goed. Uiteindelijk kwam heel het lichaampje eruit en het zag er echt dood uit. Toch zag de zuster een ademhaling en begonnen ze met reanimeren. Toevallig hadden Vera en ik die avond ervoor opgezocht hoe dit moest en we zagen dat ze het niet goed deden. Vera en ik hebben het over genomen, Vera met twee vingers vijf keer op de borst drukken en ik gaf hem één effectieve ademhaling met de ambu ballon. Ik kan je vertellen dat is een hele indrukwekkende en intensieve handeling. Ik weet ook dat 9 op de 10 reanimaties het niet halen, dus we hadden er een hard hoofd in. Het hartje bleef kloppen en hij had het gered, het was ons gelukt! Daarna hebben we hem de heel middag in de gaten gehouden, alleen even niet voor lunch. We hadden om half 3 nog niet geluncht., dus we vroegen aan een andere student of ze even op kon letten, we zouden binnen 20 minuten terug zijn. Vera en ik propten ons eten naar binnen ,heel even zitten en weer terug naar het baby’tje. Op de afdeling troffen we het baby’tje zonder student aan en zijn zuurstof was eruit gevallen, Vera en ik waren op dat moment echt boos en teleurgesteld, er was gewoon niemand die er naar om keek. Gelukkig leefde het baby’tje dus daarna hebben we heel de middag erbij gezeten. De overlevingskans van het baby’tje was zo’n 90 procent dus dat was goed nieuws! op een gegeven moment was het al kwart over zes,om half vijf zijn we altijd klaar, en moesten we echt naar huis gaan, op een gegeven moment moet je gewoon de verantwoording overdragen aan de avonddienst.. We hadden aan de avonddienst gevraagd om extra goed op de baby te letten. De volgende dag kwamen we op de afdeling aan en wat denk je 40 minuten nadat we waren vertrokken was het baby’tje overleden…OK dat was even slikken, het kwam erg hard bij me aan. Ik hoorde later ook dat de avonddienst bijna niet op het baby’tje lette. Ik weet het dit is Afrika en “c’est la vie” maar zo snel had ik niet verwacht… Vera en ik bedenken ons vaak van wat doen we hier eigenlijk zonder ons lukt het op de afdeling ook wel, maar nu wisten we even weer waar we het voor doen , maar helaas kunnen we er ook niet 24 uur zijn.
Wat wel grappig was dat naast het baby’tje van 28 weken en maar 1,09 kilo woog er een ander baby’tje naast kwam te liggen en deze was maar liefst 4,9 kilo! Op dat moment konden Vera de humor er wel van in zien, en hebben echt zoveel grapjes daar overgemaakt. Ook belangrijk humor op de werkvloer ;-).
gelukkig worden er ook genoeg gezonde baby's en ze zijn zo lief!!
Gelukkig was vrijdag een iets rustigere dag op werk. ’s Avonds zijn we bij dokter Kipsang een filmpje gaan kijken, dat was wel relaxed om de werkweek zo af te sluiten.
Ook al slaap ik de laatste dagen maar vijf uur per nacht, mijn hoofd zit zo vol met de dingen die er zijn gebeurd (ik moet ook geen wereldverbeteraar zijn, ik weet het) toch vind ik mijn stage wel ontzettend leuk. We leren ontzettend veel en de dokters en verpleegkundigen zijn erg aardig. Ik weet dat ik in de ivoorkust ook in het begin slapeloze nachten had, dit gaat wel over….
Maar nu even wat leukere dingen , hoe gaat het daar? Hoe is het weekend? Super leuk om alle reacties te lezen, ben er super blij mee :-) ( ook natuurlijk met de mailtje/ smsjes/belletjes!)
Dikke kus voor jullie
P.S. We hebben trouwens wel een warme douche dat doet me altijd goed na zo’n dagje werken :-)
P.P.S. owja voeg me toe op skype, is leuk!!
gelukkig worden er ook genoeg gezonde baby's en ze zijn zo lief!!
Dikke kus voor jullie
P.P.S. owja voeg me toe op skype, is leuk!!
18 September 2010 - 16:53
Petra:
Wat een verhalen. En al kan je de wereld niet verbeteren je maakt hem allicht wat mooier zo. Het doet me denken aan de verhalen hier, toen je uit St. T. thuis kwam. "C'est la vie" is soms moeilijk voor ons, die gewend zijn dat voor alles een oplossing is en anders maken we er wel een. xxx -
18 September 2010 - 17:46
Voet:
Hee Sen,
Pff weet even niet wat ik moet typen. Wat heftig zeg van dat baby'tje. Kan me voorstellen dat je daar wel een hele avond wilde blijven. Waarschijnlijk gebeurt dat daar wel vaker en kijken hun er niet meer van op, is het voor hun "normaal" Gelukkig hebben jullie het samen meegemaakt en weten jullie van elkaar dat je er je best voor gedaan heb. Maar wat maken jullie ook mooie dingen mee zeg. En de foto's zijn ook echt leuk, vooral dat lekker dik kind :)
kuss -
18 September 2010 - 17:49
Diana:
Hey San,
Super indrukwekkende verhalen. Als je het zo hoort, kunnen jullie veel van hen leren maar zij zeker ook erg veel van jullie :).
Hier in ons Nederland is het van het weekend best lekker weer, we hebben niets te klagen (wel een enkele bui natuurlijk).
Verder werk ik momenteel trouwens 1 dag in de week in een praktijk in Steenbergen als psycholoog, druk maar super leuk.
hoe gaat het met de evelopjes trouwens? Je maakt ze toch wel pas open op de datum dat er op staat hey :P?
Heel veel liefs en kusjes! -
19 September 2010 - 04:33
Leonie:
Hey Lieverd,
Wat een indrukwekkend verhaal weer! Ik had er natuurlijk al wel wat over gehoord, maar het is mooi om nu jouw verhaal te lezen. Ik ben echt super trots op jullie dat jullie echt alles geven voor zo'n babytje, jammer dat de Keniaanse zorg niet hetzelfde is als in Nederland.
Ik ben nu in Zwolle en je krijgt de groetjes van Suzanne, Marcel, Mike (vriend van hen, lieve grote beer), Debbie, Joost, Casper en ik!
Dikke kus
Leonie -
19 September 2010 - 07:49
Manon:
Hee meis! Echt knap zoals jullie dat hebben opgepakt en gedaan joh..echt heftig, dat babytje..c'est la vie, tjah...
Denk aan je! Veel succes van de week weer. Liefs x Manon -
19 September 2010 - 10:00
Linsey:
Heey sen,
Nou ik ben even in shock hoor. Wat een verhaal, er heftig wat je daar allemaal mee maakt. Vanuit hier kan ik me daar niets bij voorstellen, zo raar. Ik ben blij om te lezen dat het goed met je gaat! Ik stuur je van de week een lange mail, kan je ff alles vertellen. Een fijn weekend nog en ik voeg je toe op skype. Tot snel.
Liefs x -
19 September 2010 - 10:07
Mama:
Sammie,
Weer een mooi stukje op je site. Hier zijn de ziekenhuizen veel beter ingericht om die prematuurtjes op te vangen, ik neem aan dat er ook geen couveuses zijn. jullie doen je best en meer kan je niet doen voor zo'n kindje!! Hier gaat alles zijn gangetje, veel bijzonders gebeurt er op dit moment niet.
veel succes weer voor a.s week. liefs xxxxx -
19 September 2010 - 11:50
DD:
Wat eeen klein poepig inieminibabytje! Echt sneu dat ze het niet gered heeft, maar aan jullie heeft het iig niet gelegen:) Heb de site ook doorgepaaaast aan mn pa en ma, kunnen ze het ook lezen! Nou nog een fijne dag lekker chillen in de zon en hopelijk slaap je snel wat beter, niet zo druk maken he;)
Spreek je snel weer!
Liefs -
19 September 2010 - 13:16
Laura H:
Hey sanne,
Wat een verhaal weer... Ik moest toch ook wel ff een brok wegslikken hoor bij je verhaal. Lijkt me erg lastig als jullie een kindje zo er doorheen hebben gehaald en uiteindelijk toch overlijd doordat er niet naar omgekeken wordt en wetende dat het daar normaal is, terwijl het babytje hier mss het wel had gered. Het zijn wel onwijs leuke foto's. Echt te schattig. (wat zijn donkere kindjes toch lief (L)) Wel fijn dat je dit kan delen met Vera (Doe haar de groetjes van me). Hou jullie verhalen nog steeds bij :) Kei leuk om te lezen wat jullie meemaken. Ben al weer benieuwd naar jullie volgende verhalen :).
Liefs xx
Laura -
19 September 2010 - 18:26
Sofie:
Je doet het voor de babytjes en de mama's en dat opzich maakt je al een wereldverbeteraar (begin bij jezelf). Hoe was het vandaag trouwens in de kerk? Ik voeg je toe op skype. Kus kus kus -
20 September 2010 - 11:36
Carla Poppe:
Dag Sanne,
wat een aangrijpend verhaal ja, van die baby. Ik kan me voorstellen dat dat je wel even bezig houdt. Tot je volgende update. Nog heel veel succes en groetjes
Carla. -
20 September 2010 - 12:06
Marjan:
He Sanne
Je hoeft daar in ieder geval geen duimen te draaien.
Wel een triest verhaal van het babytje, ik kan me voorstellen dat je boos en machteloos bent.
Maar ik denk dat ze daar de ervaring hebben dat zulke kleine babies toch niet in leven blijven met hun voorzieningen.
De mensen staan daar ook nog wat dichter bij de natuur en 28 weken is nu eenmaal veel te vroeg.
Hier had het kindje een goede kans gehad. Helaas zal het wel zo moeten zijn en gelukkig heb je niet erg lang de tijd om er bij stil te staan.
Ik vind dat je erg mooi werk verricht en knap dat je toch omschakelt naar de normen van daar, al zal dat niet altijd meevallen.
Hoop dat je volgende week wat rustiger is.
Groetjes Marjan vd Kroon -
20 September 2010 - 13:39
Veerle:
He Sen!
Ik was vandaag vrij dus dacht ik zal je verhalen eens gaan lezen.
Wat een avonturen maak je daar mee zeg! Ik vind het echt superknap van je wat voor mooi werk je daar doet! Je betekent echt iets voor de mensen daar en zolang je dat niet vergeet hou je het vast wel vol tot het einde.
Heel veel succes maar ook veel plezier en ik kijk uit naar je volgende verhaal.
Liefs Veerle -
20 September 2010 - 14:10
Tante Dimph:
Hoi Sanne
Wat een prachtige verhalen alweer,en wat jullie voor dat baby'tje hebben gedaan fantastisch,jammer dat het dan zo afloopt,maar inderdaad ja kan er geen 24 uur per dag zijn!!
Sanne ik ben ontzettend trots op je om alles wat je doe!!!
Dikke kus van ons
xxx -
20 September 2010 - 17:25
Tantie:
hallo kanjer
och sanne wat een zielig verhaal.moest echt tranen weg slikken.
wat is het leven soms hard in die landen..
maar ook hier moet je weer mee leren omgaan.
even' slikken en weer doorgaan'.
heel veel liefs van een super trotse tantie xxx -
20 September 2010 - 20:25
Simone:
Heej Sanne!
Jeetje meid wat maak jij daar veel mee allemaal!!!
Wat super goed zeg wat jullie voor dat prematuurtje hebben gedaan!
Echt TOP!!!
Jammer dat het helaas toch niet goed is afgelopen, maar dat kunnen jullie zeker helemaal niks aan doen he! Je kan geen 24u per dag beschikbaar zijn natuurlijk!
We blijven jullie volgen hoor!
liefs Simone,Corne,Esmee en Luna
ps, had je de foto van jou met de meisjes nog gezien? -
21 September 2010 - 16:38
Maartje:
poehee wat een verhaal sen!! Niet normaal.. echt sneu!!
Wij vh weekend weer op stap geweest in Anvers.. moest aan je denken in de Bonaparte ;) hahahaha.
Dikke kus!! (K) -
22 September 2010 - 15:10
Tante Mariet:
Sannekuuuuuuuuuuh,
Had je gisteren natuurlijk al gesproken net voor we naar de verjaardag van je vader gingen! Was lekker rustig bij jou thuis, maar dan kan je ook lekker even kletsen. Hebben je oren niet gefloten, want we hebben het natuurlijk ook over jou gehad haha.
Toi toi toi en maak je hoofd op z'n tijd even leeg hé. Komt goed!!!!!
Dikke knuffel xxx
Oja, heb je toegevoegd op skipe. -
22 September 2010 - 17:27
Lucie:
Hoi Sanne,
Wát een verhalen hebben jullie te vertellen, niet?!
Geen dag hetzelfde, en als je denkt dat je nú toch wat hebt meegemaakt, doet de volgende dag er weer een schepje bovenop.
En dan nu ook nog eens in een dubbelrol: prive ook een patiënt verzorgen! Heel fijn en geruststellend dat jij er bent! Laat je niet klein krijgen, en samen staan jullie (hopelijk over 1 á 2 dagen)weer
sterk!
Liefs, mam van Vera -
22 September 2010 - 18:30
Chayke.:
Heey sanne.:)
sorry voor de late reactie maar wat erg dat het kindje het niet meer gered heeft :( ... Ik moet weer gaan .
Doeii xx Chayke houvanjou,<3
26 September 2010 - 15:38
CC:
Sen, ik ben weer bij met de verhalen hehe. Heftig heftig joh je verhalen. Zo bizar dat jij dat meemaakt.
Hier alles goed, ik zit t hele weekend al in Adam en das heerlijk:-)
Ik mail jou snel! Geniet er van en voorzichtig zijn he!
XXX -
26 September 2010 - 15:39
CC:
Hier alles goed, ik zit t hele weekend al in Adam en das heerlijk:-)
Ik mail jou snel! Geniet er van en voorzichtig zijn he!
XXX