Eerste week
Door: Sanne
Blijf op de hoogte en volg Sanne
13 September 2010 | Kenia, Mumias
Ten aller eerste wil ik jullie allemaal ontzettend bedanken voor alle reacties op mijn site ( en ook de mailtjes/smsjes die ik krijg), vind het super leuk om ze te lezen!Dus ga vooral zo door :-)
Het is nu maandag avond en ik heb weer zoveel meegemaakt/ gezien. Ik kan jullie vertellen dat internet beter werkt, we hebben even wat geregeld bij die flapdrol van een vent van het internet, dus kan nu weer goed skypen en mails lezen etc.
Ik zal beginnen met het weekend. Vera en ik zien het nog niet zo zitten om heel het weekend hier in Mumias te blijven dus hadden zin om even ergens anders naar toe te gaan. Dus zijn we naar Kisumu gegaan, dit is derde grootste stad van Kenia. We hebben eten voor onszelf gehaald voor de week (snoepjes, water, cola) in een grote supermarkt. Daarna zijn we naar de pizza gaan eten en hebben bier gedronken, maar eentje hoor but damn that tasted good! De volgende dag zijn we naar een markt gegaan, werd in de lonely planet aangeraden om daar te kijken. We waren daar de enige blanken en we voelde ons niet op ons gemak, dus besloten we maar naar het Victoria Meer te gaan en nijlpaarden te spotten… en we hebben ze gezien, yeah! Ik hoop dat ik het filmpje op de site kan zetten. Daarna zijn we met de matatu terug naar Mumias gegaan, deze keer op tijd want willen echt niet meer in het donker reizen…
Nu zal ik even wat vertellen over mijn eerste dagen, we zijn vorige week dinsdag begonnen met onze eerste dag. Ik heb nu al zeker zo’n acht bevallingen heb gezien, helaas nog geen keizersnede komt waarschijnlijk deze week. Ik heb ook al vaginaal getoucheerd voor en na een bevalling ( plat gezegd twee vingers in een vagine steken), ok dat was een hele nieuwe ervaring voor mij ;-). Ik heb ook een baby gezien dat geslachtsloos is, dat is dan wel weer een zielig verhaal want zo’n kindje kan in Nederland geopereerd worden en hier hoorde ik dat de moeder hem geen borstvoeding geeft….Ik vind de baby’tjes nog steeds zo ontzettend lief, als ik er eentje vast kan houden doe ik dat natuurlijk ;-).
De verpleegkundigen en artsen zijn erg aardig in het ziekenhuis, ze zijn erg geïnteresseerd en willen veel van ons leren maar op dit moment leren wij meer van hen. We zijn al uitgenodigd om met een dokter mee te gaan poolen en Brandy (alcohol) te drinken, een verpleegkundige heeft ons uitgenodigd om mee naar haar stad te gaan om daar te gaan zwemmen en in bij haar thuis te kijken. Wat me wel opvalt is dat er redelijk wat mannen als verpleegkundige in de verloskamers werken, dat komt in Nederland niet voor. En eigenlijk doet de verpleegkundige de hele bevalling, de artsen staan er alleen maar bij te kijken en checken soms tussendoor of het allemaal nog goed gaat.
The guesthouse, waar we in verblijven, is trouwens ook prima! Slaap samen met Vera op een kamer, heb gisteren mijn foto’s opgehangen dus het voelt nu al wat meer als een “eigen” plekje. Er verblijft ook nog een Australische vrouw. In het begin vond ik haar maar vervelend, ze praatte ontzettend veel over zichzelf, maar uiteindelijk valt ze ontzettend mee. Ze heeft leuke tips om naar toe te gaan en je kunt gezellig met haar kletsen. We krijgen trouwens prima te eten, veel rijst maar zo af en toe pasta er tussen. Ik ben wel weer een halve vegetariër geworden, haha!
We hebben alleen 's avonds niet zo veel te doen, dat wist ik wel van tevoren maar nu vind ik "niks doen"nog redelijk moeilijk. In Nederland ben ik altijd wel bezig, gelukkig heeft Vera alle seizoenen van Gooische vrouwen op haar laptop staan dus zo komen we de avond op dit moment door.
Mumias zelf is ontzettend arm. We zijn er van de week, achter op de motor ( zonder helm,sorry parents), ernaar toe gegaan. Kan er bijvoorbeeld zelfs geen tegoed voor mijn telefoon kopen. Ik merk wel dat ik in de Ivoorkust al heel wat armoede heb gezien, dus de “cultuurshock “heb ik niet zo erg op dit moment. Wat wel ontzettend fijn is dat ik niet de taalbarrière heb en me bijna altijd in het Engels verstaanbaar kan maken, alleen de medische woorden blijven moeilijk maar gelukkig heb ik een medisch woordenboek gekregen :-)
Volgens mij ben ik heel wat vergeten te vertellen, maar dan zet ik het wel in mijn volgende verslag! Ik mis Nederland nog steeds ontzettend….dus hou me op de hoogte van alles! En owja ik vind de brieven zo leuk, ik kijk er telkens naar uit om er weer één open te maken!
Kus voor julllie!
Kus voor julllie!
13 September 2010 - 20:08
Mama 2:
Leuke verhalen, blijf schrijven en zet een helm op. Ik zie in ieder geval de bijbel op tafel liggen dus dat komt wel goed. xxx -
13 September 2010 - 20:28
Linsey:
Heey sen,
Wat leuk je bericht! Super om weer wat van je te horen. Ik ben blij dat je daar meer je plekje heb gevonden. We kwamen je moeder op de kermis tegen, dus ze had het een en ander al verteld. We smsen en mailen. Tot snel. Liefs x -
13 September 2010 - 20:31
DD:
Whahaha met zn tweeen nog achterop ook:P
Superleuk ook de foto's bij je verslag, wel indrukwekkend zeker die Hippo's! brr enge beesten;)
Leuk verslag weer! Ik mail je morgen of overmorgen nog wel even uitgebreid:)
Liefss (K) dd -
13 September 2010 - 20:43
Leonie:
Hey Sis,
Goed om je nieuwe verhaal te lezen! Klinkt allemaal weer een stuk vrolijker. Ik heb echt zo'n zin om ook die kant op te komen. Ik wil ook hippo's in het echt spotten! Vandaag een afspraak dij dr. v/d Linden gemaakt, dus de vaccinaties komen er ook aan.
Ik probeer je woensdag even te bellen als het lukt.
Dikke kus van je zus! -
14 September 2010 - 07:50
Jacques:
Hoi Sanne & Vera, mooi dat jullie het zo naar je zin hebben en dat je goed werk verricht in Kenia. Moetenw e in Nederland een inzamelingsactie opzetten voor dat (nog) geslachtloze baby'tje? Groeten & liefs uit rotterdam,
Jacques -
14 September 2010 - 09:11
Mama:
Sammie,
Ja,ja het Afrikagevoel komt langzaam maar zeker weer in je bloed en dat is mooi!!! Ga maar op onderzoek uit voor ons om leuke dingen te doen straks. Ik ben al aan het aftellen. Heel fijn dat jij en Vera zoveel mogen doen en vooral ook leren in het z-huis.
GA ZO DOOR!!!
DIKKE KNUFFELXXXXX mama -
14 September 2010 - 10:36
Sanne:
Owja ik was vergeten erbij te zetten dat tijdens het eten en drinken van de pizza en bier hoorde ik op de achtergrond Toto met Africa! :-)
liefs!
14 September 2010 - 12:07
Marike:
Ik lees je reisverslagen tussen de voedingen,luiers,kroelmomenten en huilbuien door. En het is erg leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt. Schattig hè, die baby's. Ik zou het liefst ook heel de dag kroelen met onze Gijs! Helaas voor hem heeft hij heel veel last van damrkrampen, dus hij huilt heel veel. Ik hoop voor hem dat dit snel over is en ik hoop voor jou dat je nog heel veel mooie ervaringen opdoet! Een dikke kus en knuffel van ons alledrie.
Stefan,Gijs en Marike -
14 September 2010 - 14:04
Manon:
Sanne!
Top verslagje weer hoor!!! Echt leuk om zo alles bij te houden :)
Ik mail je van de week!
Dikke kus voor jou xxxxx (L)
14 September 2010 - 15:12
Chayke En Nadisha :
Heey sanne.:D
Leuke neger xdd.
Ik en Nadisha doen iets over Kenia,leuk he ??
x x(l) Loveyou liefs je kleine nichtje :) -
14 September 2010 - 17:34
Marleen:
Hey Sanne,
Leuke foto's joh :), maar ik vond dat verhaal in het donker maar spannend, brrr. Niet meer aan denken! Succes en plezier deze week ow en heb je alletwee de boeken mee kunnen nemen? haha.
X -
14 September 2010 - 18:01
Anouk:
sennie,
wat een leuke verhalen, aangezien in ze op mn bb ontvang zeggen mensen al weer 1 je zit zo aandachtig te lezen. iedereen leest mee ze vinden het geweldig! ben blij dat je het naar je zin hebt. zo kort en toch al zoveel megemaakt.. je doet het gewoon maar weer :) leuk dat jullie ookal zoveel mogen doen! en bier met pizza i love it haha. dat in t donker hm iets minder maar komt goed, genieten jullie ervan en doe je ding. ik bel snel en hou je op de hoogte! liefs een knuffel en een dikke kus -
15 September 2010 - 07:46
Judith:
Hey Sanne,
Leuke verhalen weer hier! Altijd leuk om te lezen:) Yeah, met z'n 2-en achterop nog wel? T is zonde die motor:P
Keep up the good work!
xxx Judith -
15 September 2010 - 08:02
Tantie:
heeey sannie
ik ben blij dat je het naar je zin heb, en wat een verhalen weer.
wordt dat baby'tje nu verstoten door de moeder?
hier alles oke!!!
love you.liefs tantie -
15 September 2010 - 08:36
Sofie:
Dat je nijlpaarden zomaar in het wild ehbt gezien echt niet normaal. En die foto op de motor die gast is serieus in de zevende hemel haha, die glimlach en die ogen van hem zeggen al genoeg. Heel veel plezier nog he daar! Liefs -
15 September 2010 - 16:44
Maartje:
Sennn!!
Wat een leuk verhaaltje weer :) echt super gaaf dat je naar het Victoria meer bent gegaan. Wel voortaan een helm opzetten he! stoute Sanne ;) hahaha.
Manonnie kwam vanmiddag op visite, was gezellig.. maar we misten jou hoor!! Nu was er niemand die de negerzoen verkeerd om eet. Ik ga je nummer ook even in mijn telefoon opslaan. Is wel zo Handy.
Veel plezier nog he schatje!! Love youuu xxxxx -
16 September 2010 - 11:20
Tante Dimph:
hoi Sanne
Nou jij weet het weer spannend te maken hoor,ik krijg er rillingen van!!!
Maar kijk wel goed uit he meisje.
Het lijkt me geweldig wat je nu doet de bevallingen en dan al die mooie zwarte kindjes die er uit komen.
Het zijn mooie verhalen die we te lezen krijgen.
We blijven je volgen.
Dikke kus van ons!!!
Jos en tante Dimph xxx
16 September 2010 - 14:47
Hoi Sanneke:
Alles kits hier hoor!
Even updaten:
Anouk heeft het goed naar haar zin op school en Sjoerd gaat vlg week stage lopen bij Haas reclame, dus die is ook weer onder de panne haha. En, zijn er leuke brieven bij? Heb er wel een aantal gelezen (moest op het laatste moment even snel helpen inplakken) maar natuurlijk niet allemaal. Weet wel, dat wanneer je die van Sjoerd leest, je in een deuk ligt!!! Wij hebben a.s. maandag 2 weken vakantie en gaan de 2e week naar Texel. Heb er zin in, alleen regent het dan hopelijk wat minder mja daar veranderen we niks aan.
Dikke knuffel van ons