Tu t'appelles La Blanche - Reisverslag uit Abidjan, Ivoorkust van Sanne Geers - WaarBenJij.nu Tu t'appelles La Blanche - Reisverslag uit Abidjan, Ivoorkust van Sanne Geers - WaarBenJij.nu

Tu t'appelles La Blanche

Door: Sanne

Blijf op de hoogte en volg Sanne

30 November 2007 | Ivoorkust, Abidjan

De ene dag ben ik een heerlijk huisje aan het water en zit ik in een zwembad met champagne in mijn hand en de volgende dag sta ik daar in de armste wijk van Abidjan bij een familie waar geen eten is of zie ik mensen in het ziekenhuis bijna dood gaan aan AIDS. Ik heb net geprobeerd op te schrijven hoe ik me soms voel, maar ik kan het niet in woorden omschrijven. Ik kan alleen maar zeggen dat het soms niet makkelijk voor me is (dit is eigenlijk nog zacht uitgedrukt), maar het gevoel dat ik deze mensen probeer te helpen dat geeft me veel rust....

Vorige week zondag ben ik naar kennissen van Petra en Robert geweest. Zij hadden een heerlijk rustig mooi huis aan het water. We moesten er met de boot van Robert en Petra naar toe. Je komt helemaal tot rust daar kan ik je vertellen. Beetje zwemmen in het water, chillen in het zwembad (met de cchampagne) en gezellig kletsen. Ik ben die dag ook naar zee geweest met de boot, lekker uitwaaien en kei hard over de golven gaan.
Denk je niet in de bush bush te zitten, dus exotische dieren krijg ik vast niet te zien. Ben ik laatst bij een vrouw van de koffiemorgen, zit er een enorme schildpad in de tuin. Zijn we vorige week zondag in dat huis heeft de vrouw een slang van 2 1/2 meter in der tuin! Bizar!

De volgende dag ging ik weer naar de klas toe. Aaah, wat zijn de kindjes toch dotjes! Ik begin ze nu eindelijk een beetje te weten wie er allemaal in mijn klas zit ( het zijn er 62!!). Maar ik kan maar niet wennen aan "de stok”. Ik weet het, het is hun cultuur en ik kan er echt helemaal niks tegen inbrengen omdat ze gewoon niet anders weten. Maar soms is het echt niet leuk om naar te kijken. Vorige week hadden ze deze keer geen straf met de stok maar een andere straf. Ik kan je vertellen mijn bloed was aan het koken, ik werd misselijk en heb mezelf omgedraaid zodat ik er niet naar hoefde te kijken. Ik had eerst met de kindjes een ( Engels ik ken geen Frans liedje) liedje gezongen, wat trouwens erg leuk was om te doen, de kindjes deden goed mee. Hierna ging een van de leraressen verder met de les en de andere lerares was bezig in de klas. Ik zat rustig in de klas naar de les te kijken. Ineens haalt de juffrouw, die bezig was in de klas, 2 kinderen bij zich. De kinderen moesten tegenover elkaar staan, elkaar bij de oren vast pakken en zo door hun knieën zakken. Ik dacht eerst dat het een dansje was ofzo. Ik had niet gezien dat de kinderen stout waren geweest. Maar naar 5 keer had ik zoiets dit is geen dansje, dus ik vroeg aan de andere juffrouw “is dit een straf?”.... Ja dus! De kinderen moesten dit ongeveer 15 min doen en ze moesten zo erg huilen! Het was echt heel zielig om te zien! Je oren gaan pijn doen en je benen natuurlijk ook. Zodra ze niet snel genoeg gingen sloeg de juf ook nog even. Ze was ook nog eens kei hard lachen. Ik kan je vertellen dat is verschrikkelijk om te zien! Ik wilde er echt wel iets tegen doen, maar helaas kan dat gewoon niet, dit is hun cultuur en dat moet ik maar respecteren.

De volgende dag was ik zelf voor 30 minuten de juffrouw in de klas. De andere juffrouwen moesten ergens naar toe ( geen idee waar) dus ik moest maar even alleen in de klas blijven bij de 62 kinderen. Ik kreeg de stok in mijn handen en leraressen waren weg. Ik kan je vertellen, het was een CHAOS! Ik had 25 kinderen die heel rustig waren en naar me luisterde en de rest was alleen maar aan het slaan (doen de kinderen hier echt heel veel) praten, stoeien. En daar stond ik dan met de stok in mijn handen. Maar ik ga niet slaan, dat doe ik gewoon niet! De eerste keren met de stok op de tafel slaan en SILENCE roepen hielp wel maar naar een paar keer kregen de kinderen het ook wel door dat ik verder niks deed met de stok. De kinderen lachten me gewoon een beetje uit ( niet allemaal hoor!). Dus stond ik daar met mijn beste bedoelingen om niet te slaan, wat dus geen effect heeft op deze kinderen, eigenlijk een beetje voor gek. Maar ik heb niet geslagen. Ik heb, aan het einde van de les, wel de lieve kinderen bedankt en dat had wel wat effect op sommige kinderen. Sommige waren echt jaloers.

Dinsdag heb ik een gymnastiek lesje gegeven. Ik had waterballonnen meegenomen en daar gingen de kinderen mee overgooien. Ze vonden het helemaal geweldig, vooral als hij kapot ging! Ik had er veelte veel gemaakt, dus ik had ze daarna mee terug naar het ziekenhuis genomen. Ik ben samen met Alberic ( een jongen die in het ziekenhuis werkt) buiten het ziekenhuis gaan overgooien, binnen een paar minuten deden er meer mensen van het ziekenhuis mee. Het was en erg gezellig boel. Er moet natuurlijk ook wel eens gelachen worden hè! ;-)

De laatste paar dagen heb ik bij de nonnen achter de computer gewerkt, ze vinden het wel handig dat ik soms net iets handiger ben met computers dan hen ;-). Ik heb ook veel foto’s gemakt van de kantine kinderen, maar ook weer in de wijk. Dit is allemaal voor de dossiers van de kinderen die de nonnen bijhouden.

Dit weekend ben ik vrijdag gaan stappen en deze keer met een kapitein en stuurman van een boot. Het was een erg gezellig avondje met mooie zeemans verhalen. De volgende dag waren we uitgenodigd om op de boot te gaan kijken. Ik was nog nooit op zo’n grote boot geweest! Hij was erg groot en erg indrukwekkend om eens een keer in te kijken. Zondag zijn we nog even met Gitana en Victor erg geweest.

Zaterdag was ook Gitana jarig. Het was een gezellige verjaardag, met veel cadeautjes en veel visite!

Hier in de Ivoorkust komt Sinterklaas trouwens ook wel eens langs. De kinderen krijgen geregeld wat in hun schoen. En zelfs de kapitein was de pakjesboot tegen gekomen en had voor Gitana en Victor een pakje bij zich. Sinterklaas vergeet ook de kinderen in het buitenland niet ;-).
Zaterdag hebben we hier een groot Sinterklaasfeest met alle Nederlandse kinderen.

Ik had jullie ook graag een mooie update van San Pedro willen geven. Helaas is het deze keer weer niet gelukt met de vlucht, want onze tickets waren een maand later geboekt ( ik ga geen namen noemen ;-))en helaas kon het ook niet omgezet worden. Dus nu gaan Robert en ik waarschijnlijk over 3 weken!

Ik wil jullie allemaal een fijne Sinterklaas wensen en tot de volgende update weer!

Kus La Blanche

P.S Ik zal even de titel uitleggen. Vorige week komt een kindje op school naar me toe en zegt: “Tu t’appelles La Blanche” ( Blanke, witje, de witte enz) dus ik zei zo “ No Je m’appelle Suzan” maar dat meisje bleef volhouden: “Tu t’apelle la Blance” . Ik vertelde het tegen de nonnen en nu noemen ze me ook La Blance. Ik zou er niet van staan te kijken als de mensen in de wijk me ook zo noemen. Mijn volgende bijnaam is er dus bij ;-)

• 29 November 2007 - 20:22

Diricken Paul:

woon in belhie en gehuwd met een vrouw uit ivoorkust.zij heeft daar een meisje van haar broer die overleden is en we willen het naar belgie layen komen maar dit is niet makkelijk.Nu ik dit gelezen heb ben ik ook wel wat bang, dat dit daaar nog gebeurde wist ik niet.Geen twijfel ik zal er alles aan doen om heyt kindje van mijn vrouw haar broer die overleden is naar hier te halen.nogmaals bedankt voor de verhalen en de mooie foto's.doet ons deugd dit te kunnen volgen.nogmaals bedankt.Solange en paul.

• 29 November 2007 - 20:52

Judith:

Hoi Sanne,

Wat een update weer zeg!

Het lijkt mij ook vreselijk om te zien hoe de kindjes straf krijgen met de stok en andere pijnlijke dingen :( Maar goe, je kunt het niet veranderen in je eentje he jammer genoeg..

Wat leuk dat de lieve Sint ook aan de kids daar heeft gedacht! Enneh, gave bootfoto's!

Tot de volgende update weer hè meid!

Liefs, Judith xxxx

• 29 November 2007 - 20:59

Linsey:

Hey sen, je gaat erop vooruit met je bijnamen, haha;)

Jeetje echt heftig wat zich voor doet in jou klasje, dat wil je inderdaad niet zien en eigenlijk ook niet weten.
    Hopelijk kan je het een beetje van je afzetten! Ik ben echt wel heel jaloers op het lekkere weer wat je daar heb!
    Sen we spreken elkaar snel, dikke kus

• 29 November 2007 - 22:03

Sofie Die Sen Mist:

Lieve sen,
    Nog maar een maand en anderhalve week en je bent alweer in het Roosendaalse :D. Wat een verhalen weer zeg, wel echt heftig! Ben erg jaloers op al jou verhalen en het weer (aangezien het hier heel koud is en regent). Geniet er nog van he, nu het nog kan!
    ps. nog gekeken voor de afrikaanse pakje?

Liefs en dikke kus Soof

• 29 November 2007 - 23:02

Janny:

Hoi San,

Als ik dit alles lees over school ik zal eerder die leraares met die stok slaan als de kinderen. En ook aan die ooren treken doe dat ook maar eens bij hun. Dan weten ze wat die kinderen mee maken.

Ik hoop je over anderhalve maand weer terug te zien en dan hoor ik al je verhalen.

Dikke kus ook aan Petra Robert en de Kids.

Kusjes Janny Willem en 'n pootje van Chrissie

• 30 November 2007 - 13:04

Sharona:

Hey lieve Sanne!

Ook al zag ik je niet vaak ik kan wel zeggen dat ik je mis hoor meid.

Lijkt me echt moeilijk om de cultuur van anderen te accepteren terwijl je er totaal niet achter staat. Vergeet niet dat je ze anderzijds ook waanzinnig helpt natuurlijk!

Als je terug in Nederland bent moet je maar eens lekker bij Mark en mij komen eten. (Ja, in Roosendaal ja :-))

Dikke kus!

• 30 November 2007 - 18:16

Josée Steures:

Bonjour Sanne, La blanche,
    Comme je suis contente que tu n'aies pas tu tout l'intention de frapper tes élèves!
    Reste comme tu es maintenant et comme tu étais auparavant, tu es très aimable comme ça!
    Bonne reste de séjour à la Côte d'Ivoire!
    Donne moi s.t.p. de tes nouvelles, dès que tu es de retour à Roosendaal !
    Cordialement,
    Josée Steures,
    (ton ancien professeur d'histoire et surtout professeur principal!)

• 02 December 2007 - 11:57

Simone:

Pff Sanne, wat jij daar allemaal mee maakt he...echt ongelooflijk!
    Ik heb daar echt heel veel waardering voor zeg!
    Ik ga eens kijken of ik nog wat aan petra mee kan geven!!! Voor die kids daar!

Tot gauw,

xx simoon

• 02 December 2007 - 12:13

Bart:

Sanne

Ik ga alweer naar huis. 4 maanden Thailand zijn echt zo snel gegaan! Vooral de laatste maanden (wil je niet op stang jagen, hoor) Ik wil alleen zeggen! GO FOR IT! Neem alles in je op. Slurp de oceanen leeg, verbrand alle energie die je nog over hebt, kom thuis als een natte vaatdoek die niet meer uit te wringen valt!!!

Zorg dat je geniet! Het is zoooo mooi!

Kus,
    Bart

• 03 December 2007 - 11:26

Manon:

Poehh meid, wat een verhaal weer..
    Heftig wat je allemaal mee maakt daar met die kinderen in de klas en in het ziekenhuis zeg! Kan me voorstellen dat je je soms gewoon kl*te voelt daardoor..echt heftig!

Gelukkig lees ik dat je ook nog wel aan het genieten bent! Want ja..tis nog maar eventjes he! Tis alweer december..
    Hoe was jullie sinterklaasfeest?
    Wij vieren dit jaar alleen kerst helaas..
    Verder gaat het hier allemaal prima hier.
    We zijn druk bezig met trainen voor dansen, want we zijn gepromoveerd! :) En ben ook druk met school, want ik heb weer bijna tentamens! Bah bah..maar ja life goes on..

Nou meis hopelijk hoor ik weer snel wat van je!

Dikke kus Manon!

• 04 December 2007 - 06:19

L'autre Blanche:

La Blanche!

Ca va? Je mag zo weer aan de bak denk ik... jeetje zeg die verhalen weer! Gruwelijk! Idd wat m'n moeder zegt sla die docenten er maar eens mee.. maar gaat moeilijk he zo gaat het nu eenmaal daar! :( Life sucks sometimes.. Dan moet je maar de andere kant opkijken en idd denken "dit moet ik maar respecteren ivm hun cultuur.." Ik zal zeggen geniet daarnaast nog maar van alle andere dingen! Want nu gaat de tijd wel erg snel he! Denk aan je lieverd!

Dikke kus
    Av

• 04 December 2007 - 13:30

Maartje Mist Sen :

Hi Lieverd!!

Jeetje, ik schrik er echt van wat je schrijft met betrekking tot je klasje.
    Ongelooflijk dat ze daar nog zo denken. erg pedagogisch ja! jeetje, ze zouden is moeten weten. Maar goed Sen.. daar veranderen jij en ik niks aan dus moeten we er ook niet mee blijven piekeren!
    Het is gewoon balen dat als jij dan ff die klas over mag nemen voor 30 minuten dat de kinderen zo gewend zijn eigenlijk aan die stokslagen dat ze dan niet meer luisteren naar een juf die veel liever is en met dit lieve gedrag nog veel meer kan bereiken. Snapten ze dit maar! :(

Maar goed ik vind dat je het heel goed heb opgelost, door middel van je beloningsgedrag. Is toch klassieke conditionering? Naja, prima gedaan hoor!:D

Het einde is al bijna in zicht, ik kan niet wachten tot je weer thuis bent! Welke datum kom je precies terug?
    Heb het nu enorm druk met school, echt niet normaal.. En dan ga ik 15 december nog een weekend met een vriendin naar Keulen en het weekend daarna 4 dagen naar Parijs, dan een bruiloft, kerst, met oud en nieuw naar de Sintjan en dan alweer een week op wintersport. Dus druk druk druk, maar wel ontzettend leuk!!! :D

Lieve schat, geniet van de mooie dingen om je heen!

Liefs en een dikke knuffel van Maartje

• 10 December 2007 - 11:07

Ta Soeur :

Hai zussie,

Vermaak je je nog een beetje in het warme Afrika?
    Hier wordt het steeds kouder, dus bereid je alvast maar voor op een koude terugkomst. Bart is ook net terug en heeft het alleen maar koud gehad, is natuurlijk ook ander weer dan Thailand. We hebben echt een leuk weekend gehad en Bart veel gezien natuurlijk.
    Nu zit ik weer op de universiteit te studeren, ik heb pas om 15:45 college, maar was hier al om 10:30. Allemaal druk druk met opdrachten die ingeleverd moeten worden.
    Vanavond ga ik naar mijn nieuwe kamers om ze op te meten! Cas gaat mee, dus kan hij ze ook alvast een keer zien.
    Ik ga maar weer eens verder want ik heb nog een drukke dag voor de boeg.
    Werkse vandaag en we kletsen weer op MSN!

Dikke kus

Leonie

• 10 December 2007 - 11:09

Ta Soeur:

Ps. Wanneer komt de nieuwe update? we wachten allemaal op je nieuwe verhaal!